Λίγα λόγια για την συμβουλευτική θεραπεία

Ιούνιος 28, 2017|by  Π. Αλεξάνδρα|no comments

Η συστημική συμβουλευτική νοείται ως μια προσφορά σχέσης ανάμεσα σε ένα συστημικό σύμβουλο και στον πελάτη του. Αντικείμενο της συμβουλευτικής είναι η αναζήτηση μιας ορισμένης λύσης προβλημάτων, που προσανατολίζεται σε ένα στόχο. Σε αντίθεση με τη συστημική θεραπεία, στη συστημική συμβουλευτική δεν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται να χρειάζονται θεραπεία, να αναφέρονται σε μια ασθένεια και να είναι ατομικά, αλλά πρόκειται για διαδικασίες επικοινωνίας και εξέλιξης σε ευρύτερα κοινωνικά συστήματα όπως σε ομάδες προσωπικού, ομάδες εργασίας, φορείς και οργανισμούς. Αυτά τα κοινωνικά συστήματα μπορεί να υπηρετούν τους πιο διαφορετικούς τομείς, κλινικούς, προνοιακούς, επιστημονικούς, δημόσιους κρατικούς ή τομείς της οικονομίας.

Στη συμβουλευτική εφαρμόζονται πολλές μέθοδοι που αναπτύχθηκαν στον τομέα της συστημικής θεραπείας. Στόχος είναι η εξέλιξη του οργανισμού και της επικοινωνίας στους οργανισμούς αυτούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουμε για τη συχνά αμφιλεγόμενη ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά και θεσμικά συμφέροντα του κοινωνικού συστήματος και τα συμφέροντα των συμμετεχόντων, μελών ή συνεργατών του κοινωνικού συστήματος. Για καμία από τις δυο πλευρές δεν καλούμαστε να δείξουμε προτίμηση σε βάρος της άλλης. Εδώ βρίσκεται η ιδιαίτερη πρόκληση για την ουδετερότητα του συμβούλου απέναντι στα συμφέροντα.

Η συμβουλευτική μπορεί να διεξαχθεί με διαφορετικές μορφές: Εξέλιξη και εποπτεία της ομάδας προσωπικού, εξέλιξη και συμβουλευτική του οργανισμού, συμβουλευτική σε κρίσεις, σε συγκρούσεις, συμβουλευτική σε μεταβάσεις και αναδιαμορφώσεις, συνοδεία επιχειρησιακών προγραμμάτων, coaching ομάδας προσωπικού και ατομικό κ.ά.

Πηγή: systimiki.gr

ADD COMMENT

*