Συστημική Θεραπεία

Ιούνιος 28, 2017|by  Π. Αλεξάνδρα|no comments

Η συστημική θεραπεία νοείται ως μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ του συστημικού θεραπευτή και των πελατών του, η οποία προσανατολίζεται σε ένα συμφωνημένο στόχο. Ο διαδικαστικός στόχος της συνάντησης αυτής είναι η καθοδήγηση και η βελτίωση του αυτό-αναστοχασμού του πελάτη. Το περιεχόμενο του στόχου είναι η διάλυση των συνθηκών που βλέπει ο πελάτης ως προβλήματα.

Η εξειδικευμένη γνώση του θεραπευτή δε συνίσταται σε κάποια γνώση για το ποια πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων ή ακόμα και για το πώς πρέπει να ζει κάποιος τη ζωή του, ώστε να τη χαρακτηρίζει ως μια ζωή χωρίς προβλήματα. Συνίσταται στο ότι διαθέτει ορισμένες επικοινωνιακές δεξιότητες, που επιτρέπουν στον πελάτη να ρίξει μια καινούρια ματιά στον εαυτό του, η οποία θα κάνει δυνατές τις λύσεις.

Για να το κάνει αυτό η συστημική θεραπεία δε χρειάζεται ούτε κάποια ειδική θεωρία περί ψυχοπαθολογίας ούτε κάποιο όραμα περί υγείας που προσανατολίζεται σε προδιαγραφές –το αντίθετο: οι απόψεις και οι ιδέες για την ασθένεια γίνονται, εξίσου με τις ιδέες για τη λύση και την υγεία, αντικείμενο εξέτασης ως προς το κατά πόσον έχουν μια λειτουργία που εξυπηρετεί το στόχο στο πνεύμα του πελάτη και οδηγεί σ’ αυτόν. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο να αμφισβητηθούν, να ρευστοποιηθούν, ακόμα και να διαλυθούν ορισμένες απόψεις και ιδέες για την ασθένεια.

Η συστημική θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί με διαφορετικές μορφές: ως συστημική ατομική θεραπεία, ως συστημική θεραπεία ζευγαριών, ως συστημική οικογενειακή θεραπεία και ως συστημική ομαδική θεραπεία. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις που ενδείκνυνται και για άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. Ιδιαίτερες εμπειρίες και εξειδίκευση υπάρχουν στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (ΣΙΘ) για: ψυχώσεις, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, σωματικές διαταραχές, κρίσεις άγχους και πανικού, κατάθλιψη, καταστάσεις κρίσης όπως κλιμακώσεις βίας ή κρίσεις αυτοκτονικότητας, κρίσεις εφηβείας, κρίσεις και προβλήματα ζευγαριών.

Πηγή: systimiki.gr

ADD COMMENT

*